Galerie Foto

This text will be replacedMinisterul Afacerilor Externe şi Integarării Europene Registrul de Stat al Actelor Juridice al Republicii Moldova

Centrul de Apel Products of Moldova Airmoldova E-services Registru Chamber

Informaţii Suplimentare

În Grecia sunt acceptate cărţile de credit uzuale (VISA, DINERS, MASTERCARD, AMERICAN EXPRESS, EUROCARD, JCB). Bancomatele sunt instalate în majoritatea oraşelor, în localurile publice. Cele mai multe centre comerciale şi restaurante de vază acceptă plaţi prin cărţile de credit. Cecurile de călătorie şi cecurile –euro, eliberate de băncile recunoscute, pot fi schimbate în toate băncile greceşti şi străine, inclusiv în hotelurile mari. Majoritatea băncilor sunt deschise de la 8.00 pînă la 14.30, de luni pînă joi, şi de la 8.00 pînă la 14.00, vinerea.

Asigurările sociale în Grecia sunt obligatorii şi toţi cetăţenii sunt protejaţi. Există trei sisteme: sistemul asigurărilor sociale pentru protecţia salariaţilor, sistemul de asistenţă socială, care acordă îngrijire persoanelor în nevoie şi sistemul naţional de sănătate, care acoperă toate persoanele cu domiciliul în Grecia. Sistemul de asigurări sociale este un sistem de asigurări publice, principal şi complementar, care funcţionează prin intermediul unor instituţii autonome. Instituţia generală pentru asigurarea socială a salariaţilor este Institutul de Asigurări Sociale (IKA). Persoanele care au propria afacere sau profesii liberale sunt asiguraţi la Fondul profesiilor liberale şi artizanilor din Grecia (ΤΕΒΕ). Organizaţia pentru Asigurarea Agricultorilor (ΟΓΑ) acoperă populaţia ce lucrează în agricultură.

Funcţionarii publici şi angajaţii instituţiilor publice sunt asiguraţi de Stat şi instituţii de asigurare separate. Institutul de Asigurări Sociale (IKA) este cel mai mare organism de asigurări din Grecia, acoperă mai mult de jumătate din populaţie şi furnizează îngrijiri medicale pentru 5600000 de asiguraţi, inclusiv membrii de familie şi plăteşte pensie la 845000 de pensionari. IKA acordă două tipuri de prestaţii: prestaţii în natură şi prestaţii în bani. Asigurarea la IKA este obligatorie şi începe din prima zi de lucru. IKA îşi obţine veniturile din contribuţiile angajatorilor, angajaţilor şi din finanţare guvernamentală. Asigurarea socială cuprinde şi o asigurare împotriva şomajului la Organismul de Ocupare a Forţei de Muncă, o participare la prestaţiile de locuinţă şi de subvenţionare a locuirii, ca şi prestaţii în favoarea turismului social, reprezentanţilor teatrale etc. din partea Fundaţiei Lucrătorilor.

Programul de lucru a instituţiilor publice. Restaurantele şi tavernele greceşti, zilnic sunt deschise la orele 12.30 pînă la 16.30 şi de la 19.00 pînă la 00.30. Restaurantele cu deservire rapidă Fast-Food, o parte din acestea lucrează 24 de ore, celelalte fără întrerupere de la orele 07.30 dimineaţa pînă la 01.00 noaptea. Cafenelele şi barurile lucrează zilnic de la orele 08.00 pînă la noaptea tîrziu. Magazinele, luni şi miercuri, de la orele 09.00 pînă la 14.30, marţi, joi şi vineri, de la orele 09.00 pînă la 13.30 şi de la 17.30 pînă la 20.30. Sîmbătă de la orele 09.00 pînă la 14.00. Magazinele din centrul Atenei (în special regiunile turistice: Plaka, strada Ermu, Kolonaki, piaţa Omonia şi piaţa Constituţiei), centrele comerciale lucrează zilnic de la 09.00 pînă la 20.00, cu excepţia zilelor de duminică.