Galerie Foto

This text will be replacedMinisterul Afacerilor Externe şi Integarării Europene Registrul de Stat al Actelor Juridice al Republicii Moldova

Centrul de Apel Products of Moldova Airmoldova E-services Registru Chamber

Ştirile Diasporei

Nicolae Glib intr-un concert de zile mari pe scena din Atena

Nicolae Glib intr-un concert de zile mari pe scena din Atena

Cu prilejul sarbatorilor nationale precum Ziua Independentei Republicii Moldova, Ziua Limbii Romane si Sarbatoarea Vinului, in data de 13 octombrie curent, la Atenas-a dat un concert de exceptie,cu evoluarea interpretului, artistul poporului,d-nul Nicolae Glib,interpretei formatiei Ateniene “Struguras” d-na Valentina Ursache Ungureanu si ansamblului de dansuri “Bascalienii din Sudul Moldovei” stabiliti in Grecia.

La eveniment au fost prezenti invitati de onoare, persoane politice Elene, Ambasadorul Rep. Moldova in Rep. Elena, D-ul Valentin Ciumac, preptul SergiuToia, cleric la biserica “Cinstita Cruce” din Pireu. De asemenea, curs invitatiei au dat comunitatea Romana “Sfintul Stefan cel Mare” in persoana presedintei d-na Nina Ghita, membri ai comunitatii evreiesti si comunitatii rusesti din Atena in persoana d-nei Zara Ighiseva si desigur un numar mare de Eleni.

In mesajul sau de salutare, presedinta Un.A.I., Svetlana LisagorVergis, a felicitat publicul cu o cazia sarbatorilor remarcate “…va urez de sanatate, noroc, fericire si din tot sufletul va mai doresc, ori unde nu va veti afla, sa nu incetati sa sperati si sa va doriti sa vina ziua binecuvintata in care va veti intoarcea casa, alaturi de cei dragi. Iar micii noastre tarisoare, urarile noastre pentru un viitor prosper si european cu cetateni liberi si fericiti”.

Excelenta sa, d-nulValentinCiumac, a felicitat prezentii cu sarbatorile nationale a Rep.Moldova, remarcind printre altele si importanta de participare si asteptarile Rep. Moldova delacel de-al treilea Summit Parteniriatuluide la Vilniuscare va avealoc pe 28 Noiembrie 2013, unde urmeaza a fi parafatacordul de asociere a R.Moldova la Uniunea Europeana si liberalizarea regimului de vize in UE.De asemenea, d-nul Ciumac a mai precizat ca in perioada 1 ianuarie-30 iunie 2014, Republica Elena va detine Presedentia Consiliului Uniunii Europene, perioada in care Republica Moldova urmeaza sa semnezea cordurile discutate inprealabil la Summitul de la Vilnius, “…din aceste considerente, pentru noi cetatenii R.Moldova va fi o onoare dubla, ca acestea corduri sa se semneze anume in aceasta perioada”.

Festivitatea a inceput cu o degustare a vinurilor moldovenesti,apreciate foartec mult in Grecia pentru calitatea si gustul lor specific.Printre cei interesati de produsul national al R. Moldova, managerul si instrumentistul d-nul NikosMoraitis, a mentionat ca si in Grecia se sarbatoreste ziua vinului, dar fiecare regiune sarbatoreste in diferite timpuri a anului si dupa traditiile specifice fiecarui tinut in parte.Iar propunerea d-lui Moraitisa fost ca pe viitor ar fi o ocazie frumoasa,sarbatoarea vinului Moldovenesc sa se organizeze in comun cu sarbatoarea vinului in Grecia.

Aceasta se araplina de evenimente in care s-a facut inca un pass pre mentinerea prieteniei, colaborarii si promovarii tarii noastre intr-un grup de societati fratesti si amicale din Grecia, a fost speciala deoarece pentru prima oara,pe scena din Atena a concert atinterpretul de muzica populara Nicolae Glib. La iesirea sa pe scena, spectatorii din sala arhiplina l-au intimpinat ridicindu-se in picioare cu cele mai ferme aplauze si fredonari in ritmul melodiilor interpretului, iar fanii d-lui Glib, nu si-au putut retine lacrimile de admiratie si dor pentru muzica sa, recunoscindu-si dragostea pentru marele interpret, melodiile caruia si-augasit un loc special in sufletele moldovenilor migranti.

O surpriza placuta a serii a fost si prezenta dansatorilor “Bascalienii din Sudul Moldovei”, care au oferit un buchet de dansuri populare, in ritmurile celor mai cunoscute melodii din regiunile Moldovei cit si a Romaniei. Tinem sa remarcam ca, o parte din echipa de dansatori sunt originari din Bascalia, de aici si denumirea colectivului, iar o alta parte de dansatori sunt chiar Greci. Coreograful Bascalienilor, d-nul Anastasios Kalogheropulos cu sustinerea coordonatoarei trupei d-na Ana Railean Tichem, au reusit cu dragoste pentru poporul nostru si dansul popular, sa formeze o echipa pregatita pentru prezentari la festivalurile multinationale organízate in Grecia.

Deasemenea s-a remarcat precum ca, “Republica Moldova fiind o tara agrara are in calendarul sau festiv si zile dedícate roadelor pamintului sau, iar acestea la rindul lor,sunt cinstite cu fast inca din cele mai vechi timpuri, cu muzica, dansuri si voie buna iar scopul serii a fost de-a promava cultura si obiceiurile moldave asa casa-si aminteasca cei mai mari si sa invete cei mai tineri din patrimoniul nostru cultural dar si sa promovam aceste bogatii nestemate in societatea tarii gazda”, a declarat presedinta Uniuii Moldo-Elene. Un altobiectiv al evenimentului a fost unul caritabil. Banii colectati de pe urma festivitatii vor fi alocati pentru fondul proiectului de deschidere a scolii duminicale pentru copiii moldovenilor din Atena.

Seara a fost organizata de Uniunea de prietenie Moldo-Elena “Alexandros Ipsilantis” cu sprijinul Biroului pentru Relatii cu Diaspora. Multumim personal d-lui Victor Lutenco, seful BRD, pentru sustinerea acordata.

Foto: Veaceslav Bondarciuc, membruUn.A.I.
Text: Consiliul de ConducereUn.A.I.