Galerie Foto

This text will be replacedMinisterul Afacerilor Externe şi Integarării Europene Registrul de Stat al Actelor Juridice al Republicii Moldova

Centrul de Apel Products of Moldova Airmoldova E-services Registru Chamber

Ştirile Diasporei

Întâlnirea Premierului cu diaspora din Grecia

Întâlnirea Premierului cu diaspora din Grecia

La Atena, Premierul Iurie Leancă s-a întâlnit cu reprezentanţii diasporei moldoveneşti. Premierul le-a dat moldovenilor stabiliţi cu traiul în Grecia vestea liberalizării regimului de vize. „Abolirea vizelor este o victorie de care vor beneficia toți cetățenii țării. Ne-am convins chiar astăzi de avantajele noului regim de călătorie. Concetățenii noștri se vor putea reuni mult mai des şi moldovenii din diasporă vor putea reveni mai uşor acasă".

Beneficiile liberalizării regimului de vize a fost testat astăzi de câteva rude ale moldovenilor stabiliţi la Atena, care au însoţit delegaţia oficială condusă de premierul Iurie Leancă. Este şi cazul Iraidei Burlea, care după mai bine de cinci ani şi-a revăzut cele două fiice şi nepotul.


Dumitru Panaghin are o istorie similară. Deşi, de mai mulţi ani fiica lui locuieşte în Grecia, abia astăzi a reuşit să o viziteze pentru prima dată.

Premierul a mai subliniat că anularea vizelor va contribui la stabilirea noilor contacte umane și de afaceri, la intensificarea schimburilor culturale și educaționale - toate cu un efect pozitiv major pentru nivelul bunăstarea cetăţenilor Republicii Moldova.


La rândul lor, moldovenii aflaţi în Grecia au salutat decizia instituțiilor europene de anulare a vizelor de călătorie în spaţiul european și a îndemnat Guvernul să continuă agenda de integrare europeană.

Premierul Iurie Leancă a vorbit şi despre acţiunile Guvernului destinate pentru cetăţenii moldoveni din diasporă. „Vom promova educația în limba maternă, în special, pentru copiii cetățenilor noștri din străinătate. Ne propunem să intensificăm cooperarea cu diaspora în scopul atragerii investiţiilor, experienţei şi bunelor practici, pe care le-au obținut cetăţenii noştri în afară". De asemenea, Iurie Leancă a declarat că în acest an, vor fi organizate în premieră, în luna august Zilele Diasporei și în octombrie, Forumul Economic al Diasporei.