Galerie Foto

This text will be replacedMinisterul Afacerilor Externe şi Integarării Europene Registrul de Stat al Actelor Juridice al Republicii Moldova

Centrul de Apel Products of Moldova Airmoldova E-services Registru Chamber

Ştirile Diasporei

Crăciun cu datini și tradiții la Atena

Pe 21 decembrie, la unul din Centrele Culturale pe lînga Organizația tineretului și sportului din Atena, s-a desfășurat cu mare succes cea de-a doua ediție a matineului dedicat copiilor comunității moldovenești cu genericul “A venit Crăciunul și Anul Nou!”, organizat de Uniunea de prietenie Moldo-Elenă “Alexandru Ipsilantis” (Un.A.I).

La serată au fost prezenți și invitați de onoare precum E.S. dnul Valentin Ciumac, Ambasadorul Republicii Moldova în Grecia și dna Maltezos Dora, reprezentantul Clubului UNESCO din Pireu și Insule.

Matineul a fost o adevărată sărbătoare pentru copii cît și pentru părinți unde s-au prezentat obiceiuri și datini specifice regiunilor Moldova și Bucovina precum: colinde, urături, jocul caprei, jocul ursului și obiecte tradiționale precum: clopoțeii, bohaiul, țapul, măștile pentru ceata ursului și jocul caprei.

Scopul organizării matineului a fost de a promova obiceiurile sărbătorilor de iarnă, valorile culturale și spirituale a Republicii Moldova și, de a transmite și inspira copiilor, prin reflectarea tradițiilor, dragostea de țară, respectul pentru patrimoniul cultural al țării de origine și desigur de a consolida comunitatea moldovenilor din Atena.

La eveniment au participat peste 35 de copii și adolescenți. Foarte activ au participat și părinții acestora care s-au bucurat și s-au distrat alături de copiii lor, cu același entusiasm copilăresc și nostalgie pentru sărbatorile petrecute acasă.

Pe scena în decor de iarnă cu brazi și babă de zăpadă, copiii l-au întîlnit pe Moș Crăciun și pe Crăciunița, au recitat poezii, au cîntat și au colindat. Iar Moșul cu plete dalbe, i-a răsplatit cu daruri delicioase.

Atît copiii cît și maturii de la școala de dansuri din cadrul Un.A.I., au prezentat și dansuri pregătite sub conducerea coregrafilor dna Elina Stibeliscaia și Igor Sprincean.

Surpriza serii au fost tinerii participanți la tabăra de vară “DOR” 2014, organizată de Biroul pentru relații cu diaspora, care au venit la serată cu o urătură de toată frumusețea.

E.S. dl Ambasador Valentin Ciumac a felicitat diaspora moldovenească cu sărbătorile de iarnă și a onorat cu Diplome de Excelență membrii activi a Uniunii de prietenie Moldo-Elenă “Alexandru Ipsilantis”, pentru participare activă în acțiuni destinate cultivării spiritului civic și a sentimentului patriotic în rîndul comunității moldovenești din Republica Elenă și pentru contribuția deosebită adusă la promovarea în Republica Elenă a valorilor culturale, a tradițiilor și folclorului Republicii Moldova.

La finele sărbătorii, organizatorul matineului, Uniunea de prietenie Moldo-Elenă “Alexandru Ipsilantis” în colaborare cu Clubul UNESCO din Pireu și Insule, și primăria Atena, au înmînat diplome tuturor participanților la eveniment.

Conducerea Uniunii de prietenie Moldo-Elenă “Alexandru Ipsilantis”, aduce mari mulțumiri primăriei Atena pentru oferirea spațiului pentru desfășurarea festiviății.