Galerie Foto

This text will be replacedMinisterul Afacerilor Externe şi Integarării Europene Registrul de Stat al Actelor Juridice al Republicii Moldova

Centrul de Apel Products of Moldova Airmoldova E-services Registru Chamber

Ştirile Diasporei

Tradițiile și obiceiurile de primăvară și de Paști

Tradițiile și obiceiurile de primăvară și de Paști

Pe 24 aprilie, la Atena, s-a desfășurat în premieră o serată de neuitat cu genericul “Tradiții și obiceiuri de primăvară și de Paști”. Festivitatea a fost organizată de Uniunea Moldo-Elenă “Alexandru Ipsilantis”, sub egida Ambasadei Republicii Moldova în Republica Elenă, a Organizației Tineretului și Sportului pe lângă Primăria or. Atena și a Clubului UNESCO din regiunea Pireu. Prezenți la eveniment au fost părinții și copiii comunității moldovenilor din Grecia, cât și reprezentanți ai instituțiilor menționate.

Scopul evenimentului a fost de a promova, transmite și menține patrimoniul cultural moldovenesc în cadrul diasporei și, în mod special, de a oferi tinerei generații posibilitatea de a descoperi moștenirea culturală, preluând-o de la părinții lor, implicați activ în desfășurarea acestor acțiuni. Organizatorul festivității și-a propus să încununeze câteva din cele mai frumoase tradiții de primăvară cu cea mai veche și importantă sărbătoare a creștinătății - Paștele.

Programul seratei a cuprins un buchet de tradiții și obiceiuri culese din folclorul din spațiul Basarabean și Bucovinean, precum: cântece, poezii, cimilituri și prezentarea unor obiceiuri care se practică până în prezent în unele regiuni. La fel de importantă a fost pregătirea scenei: un decor de primăvară cu tematica obiceiurilor pascale.

Ca de obicei, protagoniștii seratei au fost copiii comunității moldovenilor și grupul de dansuri “Mugureii”, care și-au bucurat părinții și oaspeții cu dansuri și cântece de primăvară, recitând poezii în limba română dedicate anotimpului renașterii naturii și Domnului Isus Hristos. De asemenea, ei au prezentat mici scenete cu cimilituri din folclorul copiilor.

La rândul lor, părinții au completat programul prin participarea la concursuri cu tematica tradițiilor de Paști. Cei mai isteți tătici au descris tradițiile sărbătorii din regiunile în care au copilărit, demonstrând cunoștințe foarte bune despre simbolurile, semnificațiile pascale și tradițiile populare. O conotație deosebită a dat seratei interpretarea colindelor de Paști de către interpreții de muzică populară din comunitate. Ansamblul de dansuri “Moldoveneasca” din cadrul uniunii a încântat din nou publicul cu o prestație extraordinară sub ritmurile melodiilor “Hora din Moldova” și “Sirtaki”.

Totodată, a fost prezentată o expoziție de lucrări confecționate manual de către artiștii comunității, care s-au bucurat de interes și apreciere din partea spectatorilor. Artiștii din diasporă au pus la dispoziția publicului lucrări personale: tablouri, bijuterii și obiecte decorative specifice sărbătorilor pascale. La finele frumosului spectacol, invitații au avut ocazia să guste dulciuri de Paști, precum prăjituri și cozonaci, pregătite la patiseria unui conațional, dar și de către gospodinele din cadrul comunității.

Participanții activi au primit diplome din partea Uniunii Moldo-Elene “Alexandru Ipsilantis”, Organizației OPANDA a Tineretului și Sportului pe lângă primăria din Atena și a Clubului UNESCO din Pireu.

Autor: Svetlana Lisagor Vergis, Presedintele Un.A.I. Atena

Foto: Silvia Bondarciuc https://www.facebook.com/Uniunea-Moldo-Elen%C4%83-Alexandros-Ipsilantis-430727307031683/photos/?tab=album&album_id=878402962264113

Video: Vadim Budac