Galerie Foto

This text will be replacedMinisterul Afacerilor Externe şi Integarării Europene Registrul de Stat al Actelor Juridice al Republicii Moldova

Centrul de Apel Products of Moldova Airmoldova E-services Registru Chamber

Ştirile Diasporei

Uniunea Moldo-Elenă ”Alexandros Ipsilantis” și Festivalul Moldo-Elen al Copiilor

Uniunea Moldo-Elenă ”Alexandros Ipsilantis” și Festivalul Moldo-Elen al Copiilor

Festivalul intercultural grandios, cu obiceiuri și tradiții de primăvară, a fost realizat la Atena, duminica, 26 Martie 2017, de către Uniunea de Prietenie Moldo-Elenă “ Alexandros Ipsilantis” în colaborare cu atelierul de creații ”The Artworkshop” sub egida UNESCO și a primăriei Egaleo din Atena.

Printre invitații la eveniment au fost: însărcinatul cu afaceri al Ambasadei Republicii Moldova în Grecia, dna Dorina Roman, preotul moldovean Sergiu Toia, Primarul sectorului Egaleo, dl Dimitris Birbas, Șeful direcției de cultură al Primăriei, dna Anthoula Grigoriou, Președintele consiliului de conducere al Primăriei, dna Aretaki Aspasia, Vice Președintele UNESCO dl Vasilios Moshou.

Inițiatoarea Festivalului, dna Svetlana Lisagor Vergis, președinta Uniunii Moldo-Elene “ Alexandros Ipsilantis”, a remarcat în discursul său că “scopul evenimentului este de a promova tradițiile, obiceiurile și de a găsi tangențe între cultura popoarelor elen și moldovean, astfel unind și mai mult firele de comunicare între aceste doua civilizații. Un alt obiectiv al festivității este de a păstra și transmite copiilor care cresc și primesc educație în țara adoptivă, valori culturale și spirituale în graiul românesc, să cunoască și să iubească frumoasele și valoroasele tradiții al patrimoniului cultural al neamului nostru. Consider că, cultura este acea sursă de comunicare eficientă, frumoasă și credibilă prin care se pot cunoaște mai bine popoarele între ele. Și la acest început de un proiect nou de evenimente, îmi doresc ca acest Festival să devină o tradiție între copiii comunității noastre și copiii instituțiilor elene.”

Coorganizatoarea evenimentului dna Skouteri Dora la rândul său a susținut că “astfel de evenimente, înfrumusețează viața noastră, a tuturor oamenilor care trăiesc în aceeași societate.”

Uniunea Moldo-Elenă “ Alexandros Ipsilantis” organizează al 6-lea an consecutiv astfel de evenimente, dedicate sărbătorilor de Mărțișor și obiceiurilor pascale. În acest an însă, în acord de colaborare cu instituțiile Elene, Uniunea a materializat în premieră pentru comunitățile diasporale o sărbătoare inedită cu participarea copiilor moldoveni, grupul “Mugurel” și copiilor eleni de la atelierul de creație ”The Artworkshop”. Cei din urmă și-au expus desenele cu tematica primăvara în Ellada, cu referiri la simbolism și evenimente prin prisma istoriei antice și moderne a Greciei.

Copiii, gazda evenimentului festiv, au prezentat publicului un program de cântece, dansuri, poezii și o suită de folclor pentru copii. De asemenea, picii au surprins plăcut publicul elen prin promovarea unor obiceiuri vechi ale grecilor, de vestire a primăverii și recitarea “mandinadelor” specifice insulei Creta. Astfel, copiii au promovat și abilități de încadrare perfectă în societatea Elenă. De asemenea, evenimentul a fost o ocazie de a remarca copiii eminenți la învățătură care au fost selectați pentru a purta drapelul la parada sărbătorilor naționale elene din 28 octombrie și 25 martie.

La Festivalul Moldo-Elen al Copiilor a participat cu un program de dansuri populare și ansamblul “Moldova”, care prin coloritul costumelor și dinamica dansurilor au promovat cultura folclorului autentic al țării noastre. Iar tinerele talente și muzicienii au susținut recitaluri instrumentale și de cântece.

Festivalul s-a încheiat cu prezentarea standului de creații proprii de artizanat, tablouri și lucrări hand-made a conaționalilor noștri; dna Ludmila Toia, dna Albina Savciuc cu brandul personal “Smaragda Art”, dna Ludmila Iordache, dna Alina Boran cu brandul personal “Special Fuffy Pillows” și dl Iurii Cipileaga cu obiecte lucrate în lemn.

Primul Festival Moldo-Elen al Copiilor 2017, cu genericul „Obiceiuri și tradiții de primăvară”, s-a încheiat cu ceremonia de schimb de cadouri și decernarea diplomelor pentru contribuția la desfășurarea evenimentului.

Comunicat: Uniunea Moldo-Elenă “ Alexandros Ipsilantis”

Foto: Alina Boran & Vadim Budac